Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klímázás koronavírus idején - Árt vagy használ?

A koronavírus jelenléte kapcsán sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mire számítsunk a légkondicionáló használata során. Elősegíti vagy gátolja a vírus terjedését? Lássuk csak!

Röviden: Rendszeres és szakszerű karbantartás mellett a klíma használatával több vírus biztosan nem lesz a levegőben, ha pedig nem volt, akkor nem is fog keletkezni. Sőt, a speciális szűrőkkel rendelkező készülékek gátolják a szobában megtelepedő vírusokat és baktériumokat, illetve képesek csökkenteni azok jelenlétét. Ilyen eszközök pl. a plazmaszűrő, a fotokatalitikus szűrő, az aktív szén szűrő, a katechin szűrő, az ezüst ion szűrő, vagy bizonyos Panasonic készülékek esetén a NanoeX technológia.

Ezeknek a szűrőknek, illetve technológiáknak a céljuk, hogy gátolják a különböző baktériumok, gombák és vírusok megtelepedését, légáramba jutását, illetve csökkentsék a levegőben előforduló por, pollenek és füst (pl. dohányfüst) jelenlétét. Ennek köszönhetően az ilyen készülékek nagyban hozzájárulnak, hogy a helyiség levegője tisztán legyen tartva. (Amennyiben kíváncsi, hogy az Ön készülékében van-e vírusölő légszűrő, keresse elő a géphez kapott használati útmutatót, amelyben pontos leírást talál erről. Amennyiben klíma vásár lás előtt áll, érdemes egy speciális szűrővel rendelkező készülékre beruházni.)

Íme néhány készülék, speciális szűrővel:

FISHER NORDIC - Biofilter (finomszűrő), Nano TiO2 filter (finomszűrő), "COLD PLAZMA" ionizátor
GREE AMBER ROYAL - Cold Plasma, többszörös szűrőrendszer
PANASONIC XZ ETHEREA - NanoeX technológia

Egy vírusok és baktériumok elleni szűrő azonban önmagában még nem garancia arra, hogy a készülék képes teljesen kiszűrni a levegőben keringő ártalmas baktériumokat. És itt jön képbe a klíma szakszerű és rendszeres karbantartásának fontossága. Csak hűtésre használt készülék esetén évi legalább egy, hűtésre és fűtésre is használt készülék esetén pedig évi legalább két alkalommal szükséges alaposan átmosni a készüléket.

Az országos tisztifőorvos így nyilatkozott a klíma karbantartás fontosságáról:

"Egy átlagos háztartást illetően pedig csak azt tudom javasolni, hogy ne feledkezzünk el a szokásos karbantartásról... Amennyiben a szükséges óvintézkedéseket megtesszük, nem nagyobb a kockázat, mint egyébként."

A speciális légszűrővel nem rendelkező készülékek esetén érdemes a gondos karbantartás mellett a fertőtlenítő spray használata, melyhez nem szükséges szakember közreműködése.

 

Kérjen tőlünk ingyenes megoldási javaslatot még ma,
szívesen segítünk!