Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klímaszerelő kiválasztása - Mi alapján érdemes dönteni?

Egy forró nyári délután, hazaérve egy fárasztó nap után, semmire sem vágysz jobban, minthogy bekapcsold klímád és végre kicsit hűsölhess otthonodban. Azonban észreveszed, hogy a klímád nem működik megfelelően. Egyből próbálod elérni a szerelőt, aki beszerelte a készüléket, de mind sikertelenül. Ezután sorra kezded hívni a közeledben fellelhető cégeket, de mindenhol ugyanazt a választ kapod: nincs szabad kapacitás. 


A fenti esetből jól érzékelhető, hogy milyen értéke van egy megbízható szakembernek, aki nemcsak beszereli a klímát, hanem a munka "piszkos részét" is elvégzi ha kell, és a rendszeres karbantartásban is számíthatsz rá. A klímaszerelő kiválasztása jó eséllyel egy hosszútávú együttműködés első állomása, éppen ezért érdemes megfontoltan dönteni.

Talán veled is előfordult már, hogy egy adott munka elvégzésére több helyről is ajánlatot kértél. A beérkezett ajánlatoknál elsőre annyit láthatunk, hogy csupán az árban van különbség. De ez valóban így lenne? Vajon milyen különbségek lehetnek az egyes cégek ajánlatai között? Valóban ugyanaz lesz a végeredmény? Mi alapján érdemes eldöntenünk, hogy végül melyik ajánlatot fogadjuk el? 


Az alábbi szempontok segíthetnek eldönteni:
 

F-GÁZ SZÁM
Magyarország területén kizárólag olyan szakember végezhet klíma telepítést (és üzemeltetést is), aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel, és F-GÁZ számmal. Ez a készülék garanciájának érvényesítése érdekében is elengedhetetlen.


A KÉSZÜLÉK
Különösen az olcsóbb kategóriájú készülékek esetében sajnos sokszor előfordul, hogy a készülékek nem hivatalos, magyarországi importőrtől származnak, és nem hivatalos módon hozzák be őket az országba. Az ilyen gépek esetében, ha meghibásodás történik, a gyártó semmilyen garanciát nem vállal a készülékre.


A MUNKAVÉGZÉS MÓDJA ÉS MINŐSÉGE
Talán mi is találkoztunk már olyan klíma szerelési megoldással, amelyre azt mondtuk, hogy ezt nem szívesen látnánk a saját házunk falán, és láttunk olyat is, ami szép, igényes munka volt.

GARANCIA
A készülékre gyártótól függően 3-10 év garanciát fogunk kapni. De ugyanilyen fontos kérdés a szerelő által vállalt garancia a szerelésre vonatkozóan.


KARBANTARTÁS
A készülékek garanciájának érvényesítéséhez, és a megfelelő működésükhöz is elengedhetetlen, hogy a klímánkat legalább évente egyszer karbantartsuk. Azonban mivel a karbantartások elvégzése nem a legjobban jövedelmező tevékenység, ezért sok szerelő nem szívesen foglalkozik az általa beszerelt klímák karbantartásával (főleg egy másik cég által beszerelt klíma esetében). 


STABILITÁS
Ha a klímánk garanciaidőn belül elromlik, akkor alapvetően annak a szerelőnek a felelőssége megjavítani a készüléket, aki beszerelte. Azonban rendszeresen találkozunk olyan helyzetekkel, amikor a készülék meghibásodik, de a beszerelést végző személy már nem érhető el (befejezte a tevékenységét, külföldre költözött, jogutód nélkül megszűnt, stb.). Ilyen helyzetekben nagyon nehéz lehet más szerelőt találni, hiszen a legtöbben nem szívesen foglalkoznak egy másik cég által felszerelt klíma javításával, ami időigényes, macerás.


REFERENCIÁK
Szánjunk időt arra is, hogy végig nézzük a kiválasztott szerelő referenciáit (hivatalos weboldal, facebook, google, stb.), melyek segítséget nyújtanak abban, hogy lássuk milyen minőségben dolgozik. 


SZÁMLA
Jó, ha megbizonyosodunk róla, hogy a készülékről és a szerelésről is hivatalos, ÁFÁ-s számlát fogunk kapni. Ez azért fontos, mert ha a garanciaidő alatt egy meghibásodás esetén nem tudjuk igazolni a készülék vásárlást és a beszerelést is számlával, akkor az a garancia elvesztéséhez vezethet. 


Az alábbiakban összegeztük azokat a kérdéseket, amelyeket mindenképpen érdemes átgondolni, de legfőképp egyeztetni a számunkra legszimpatikusabb ajánlatot küldő céggel/szerelővel (még a végső döntés meghozatala előtt):

1. A szerelő rendelkezik F-GÁZ számmal? 
2. A készülék hivatalos, magyarországi importőrtől származik? 
3. Használnak ipari porszívót a munkavégzés során, különösen a furatok készítésekor? 
4. A klímaszereléskor keletkezett port, hulladékot és csomagolási anyagokat el fogják takarítani?
5. A kültérben látható csövek megfelelő szigeteléséhez fognak használni alumínium szalagot (vagy más UV-védelmet)?
6. Használnak majd dekor csatornát, vagy a csövek szabadon lesznek hagyva?
7. A falakban a lyukakat megfelelően fogják tömíteni, hogy ne jussanak be a bogarak a lyukon keresztül? 
8. Milyen időtartamú garanciát vállalnak a szerelésre vonatkozóan? 
9. Vállalják a klíma karbantartását is, vagy ehhez mást kell majd keresni? 
10. Hajlandóak arra, hogy karbantartási szerződést kössünk, amivel garantálják azt, hogy minden évben el fogják végezni a szükséges karbantartásokat? 
11. Jó eséllyel évek múltán is elérhetőek lesznek, hogy elvégezzék az esetleges javításokat?
12. Az árajánlat tartalmaz minden költséget, vagy bizonyos extrákkal (például a többlet csőhossz árával) majd csak a szerelés után szembesülünk?
13. Fogok kapni a teljes összegről hivatalos ÁFA-s számlát?Egy jó klímaszerelő munkája tehát nem ér véget a telepítéssel, hanem az üzemeltetés, és az esetleges hibák elhárítása is az ő feladata. Vagyis nagyon fontos, hogy olyan szerelőt válasszunk, aki jó eséllyel évek múlva is gondos gazdája lesz majd a klímánknak! A környékünkön több olyan klímás cég is tevékenykedik, aki megbízhatóan, ügyesen dolgozik, emiatt szívesen ajánljuk őket. Ennek a bejegyzésnek célja, hogy segíteni tudjunk abban, hogy ezeket a stabil, korrekt cégeket megtaláld, és így a klímaszerelőd kiválasztása egy jól megalapozott, sikeres döntés legyen.