Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Beszerelés

A Klíma Tenkes beszerelési tájékoztatója:


A felszerelés körülményei:

A klíma kültéri elhelyezése nem mindig egyszerű, sokszor engedélyhez kötött, illetve pl. műemléknek nyilvántartott épületeken kifejezetten tiltott. Sok társasház esetén a házirendben szabályozott, van amikor a lakók hozzájárulásához kötött lehet.

A kellemetlenségek elkerülése végett, a vevőnek érdemes még a vásárlás előtt tájékozódnia a közös képviselőnél, esetleg a helyi önkormányzatnál. Amennyiben az esetleges tilalom, vagy az engedély hiánya csak a szerelés során derül ki, a vásárlónak ki kell fizetnie a szerelést -ha még csak kiszállítás történt, akkor annak a díját- függetlenül a telepítés meghiúsulásától. A kibontott, részben telepített gépet visszáruzni sem tudjuk.

Szintén gondot okozhat a telepítés külső helyének megközelíthetősége. Optimális esetben a kültéri egység erkélyre, földszinti falszakaszra, vagy alapzatra kerül, de alsó megközelítés esetén a szerelési magasság semmiképp nem lehet 5m-nél több. (Könnyű belátni, hogy a technikus létrán egyensúlyozva, e feletti magasságban már nem képes egyszerre felvinni és tartani a nehéz kültérit, a szerszámokat, és speciális gépeket.) Szükségessé válhat ipari alpinista vagy daru alkalmazása is, ennek költségét a vevőnek ésszerű előre egyeztetnie. A kültéri egység helyének megközelíthetősége, az alatta található értékek takarása, és védelme a vevő felelőssége. (A felszereléshez sokszor el kell keríteni, vagy le kell takarni az alatta található területet, pl. parkoló autók, vagy gyalogos forgalom miatt.)

 

A felszerelés költsége:

A telepítés akciós alapdíja 3,5 kW-ig bruttó 65.000 Ft. 3,5 kW - 6,8 kW között 80.000 Ft. Ezen összegek tartalmazzák az általános 3 méter távolságon belüli komplett installációt, egy fal áttörésével, normál falszerkezet és átlagos körülmények esetén. Ez nagyságrendileg a szabadpiaci ár fele, méghozzá a márkaszerviz kivitelezésében, felelősségvállalásával és műszaki hátterével. Az ár része a kültéri konzol, a szükséges vízelvezető csatorna, a speciális, asszimetrikus , szigetelt rézcsövek, a falon kívüli kábel csatornák, a szükséges elektromos szerelési anyagok az egységek között, illetve az áram ellátási pontig (max. 1,5m a beltéritől), az egyszeri kiszállás, és a munkadíj.

Amennyiben hiányzik a beltéri egységhez szükséges elektromos hálózat, az ár nem tartalmazza ennek kiépítését. (konnektor, vagy fali doboz, nem messzebb mint 1,5m-re a beltéri egységtől - egyedi ajánlat szükséges).


 

Összefoglaló tájékoztatás a felárakról és a választható opciók költségeiről:
Az árak bruttó árak és megkezdett méterenként értendőek.

 **A felszerelés feláras választható lehetőségei (Extrák)

  • Az árak bruttó árak és megkezdett méterenként értendőek.
   • 48 órán belüli beszerelés felár bruttó 59.000 Ft (korlátozott, egyeztetni szükséges)
   • 5 munkanapon belüli beszerelés felár 39.000 Ft (korlátozott, egyeztetni szükséges)
   • A munkanaptól eltérő időpontban igényelt szerelés felára: 39.000 Ft​/db​ (korlátozott, egyeztetni szükséges) 
   • A kültéri és beltéri egység közötti csőhossz 3m-t meghaladó része 3,5 kW teljesítményig 5800 Ft/m. 3,5-6,8 kW közötti teljesítmény esetén 7500 Ft/m
   • Ha a csőhossz meghaladja az 5 métert, további költség a hűtőközeg rátöltés 2000 Ft/m az 5 m feletti részre
   • Kettős gumiágyba süllyesztett csavarzattal ellátott rezgéscsillapító gumibak (csendesebb a működés, nincs fémes kapcsolat a kültéri és a konzol között) 4000 Ft/készlet
   • Beton fal felára normál fal helyett 10 cm-ig: bruttó 5000 Ft
    ​/furat​, minden további megkezdett 10 cm újabb 5000 Ft. Azaz 15 cm betonfal átfúrása 10000 Ft.
   • Az áramellátási pontig az 1,5 m elektromos kábelen felüli kiépítés: 1700 Ft/m
   • Kondenzátum elvezetés 3 m felett: 1400 Ft/m
   • Egynél több falazat áttörése rugalmas tömítőanyag visszajavítással: 5200 Ft/furat
   • Ha a helyi előírások miatt ablak üregbe kell szerelni a kültéri egységet, a vízszintes tartóprofilok a konzolok fogadására, vagy függőleges egyedi kiegészítő konzol kell, például francia erkélyes házaknál, vagy ha az erkély külső oldalára történik a szerelés: 14.000 Ft/pár
   • Normál konzol helyett anyagában rozsdamentes tartó: 10.000 Ft
    ​/db​
   • Ha a parkolás díjköteles, a parkolási díj a megrendelőt terheli
   • 5m feletti telepítési magasság esetén, ha nincs lift, a felár egységesen: 8500 Ft
    ​/készlet
   • Meglévő klíma szakszerű lebontása hűtőközeg visszafejtéssel: 25.000 Ft/db
   • Lapos tetőre telepítés felára: 10500 Ft
    ​/db​
   • Ferde tetőre szerelés felára egyeztetést igényel a biztonsági előírások betartásának költségei miatt, amely nemcsak a beszereléskor, hanem a karbantartáskor is felmerül. A 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet 12. § szerint: "az ingatlan használója ... biztosítja... a padlástérbe vagy a tetőhéjazat fölé történő feljutás, ... biztonságos megközelítésének lehetőségét." Eszerint vagy korláttal ellátott lépcső-járda szükséges, vagy minden alkalommal gondoskodni kell a leesés elleni védelem egyéni védőfelszereléseiről, amely a rendszeres karbantartás költségét is jelentősen megemeli.