Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klímaszerelő kiválasztása - Mik a legfontosabb szempontok?

'"Jó napot kívánok! Meghibásodott a klímám, de azt a személyt, aki beszerelte sajnos már nem érem el. Tudnának segíteni?" - napról napra találkozunk ilyen és ehhez hasonló kétségbeesett telefonhívásokkal. 

Ahhoz, hogy klímatulajdonosként ne kerüljünk ilyen kiszolgáltatott helyzetbe, fontos, hogy olyan céget vagy szerelőt válasszunk, aki megbízhatóan és korrekten végzi a munkáját, és nem csak a beszerelést fogja elvégezni, hanem az üzemeltetésben is a partnerünk lesz. A klímaszerelő kiválasztása jó eséllyel egy hosszú évekig tartó együttműködés első állomása.  

Amikor klíma telepítés előtt állunk, azzal szembesülhetünk, hogy a különböző árajánlatok esetében első ránézésre csak az árban látunk különbséget. Hiszen a készülék minden szerelő esetében ugyanaz, nyilvánvalóan működni is fog a beszerelést követően, mégis az egyik cég 250.000 Ft-os ajánlatot ad, egy másik cég 275.000 Ft-os, egy harmadik cég pedig mondjuk 300.000 Ft-os ajánlatot.

Vajon milyen különbségek lehetnek az egyes cégek ajánlatai között? Valóban ugyanaz lesz a végeredmény? Valóban csak az árban van különbség? És végső soron, mi alapján döntsük el, hogy végül melyik ajánlatot fogadjuk el? 

A környékünkön több olyan klímás cég is tevékenykedik, akik megbízhatóan, ügyesen dolgoznak, emiatt szívesen ajánljuk őket. Ezzel az írással abban szeretnénk segíteni, hogy ezeket a stabil, korrekt cégeket megtalálják, és így a klímaszerelőjük kiválasztása egy jól megalapozott, sikeres döntés legyen.

Az alábbi szempontok és kérdések segíthetnek a döntés meghozatalában (érdemes ezeket a kérdéseket még az ajánlat elfogadása előtt megkérdezni a szerelőtől): 

1. F-GÁZ szám
Magyarország területén csak olyan szakember végezhet klíma telepítést, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel, és F-GÁZ számmal. Ez feltétele a garancia érvényesítésének is. 
 Rendelkezik a szerelő F-GÁZ számmal? 


2. Hivatalos forrásból származik-e a készülék?
Különösen az olcsóbb kategóriájú készülékek esetében sajnos sokszor előfordul, hogy a készülékek nem hivatalos, magyarországi importőrtől származnak, hanem feketén hozzák be őket az országba. Az ilyen gépek esetében, ha meghibásodás történik, a gyártó semmilyen garanciát nem vállal a készülékre. Ezért az ajánlat elfogadása előtt mindenképpen kérdezzük meg:
 A készülék hivatalos, magyarországi importőrtől származik? 


3. Munkavégzés módja és minősége

Talán mi is találkoztunk már olyan klíma szerelési megoldással, amelyre azt mondtuk, hogy ezt nem szívesen látnánk a saját házunk falán, és láttunk olyat is, ami szép, igényes munka volt. De hogyan lehet azt előre megállapítani, hogy az adott szerelő milyen munkát fog majd végezni? Az alábbi kérdések segíthetnek abban, hogy tisztán lássunk: 
 Használnak-e ipari porszívót a munkavégzés során, különösen a furatok készítésekor? 
 A klímaszereléskor keletkezett port, hulladékot és csomagolási anyagokat ők fogják eltakarítani, vagy ez a házigazda feladata lesz? 
 A kültérben látható csövek megfelelő szigeteléséhez fognak-e használni alumínium szalagot (vagy más UV-védelmet)?
 Használnak-e majd dekor csatornát, vagy a csövek szabadon lesznek hagyva?
 A falakban a lyukakat megfelelően fogják-e tömíteni, hogy ne jussanak be a bogarak a lyukon keresztül? 4. Garancia a szerelésre

A készülékre gyártótól függően 3-10 év garanciát fogunk kapni. De ugyanilyen fontos kérdés a szerelő által vállalt garancia a szerelésre vonatkozóan.
 Milyen időtartamú garanciát vállal a szerelésre vonatkozóan? 5. Karbantartás / karbantartási szerződés

A készülékek garanciájának érvényesítéséhez, és a megfelelő működésükhöz is elengedhetetlen, hogy a klímánkat legalább évente egyszer karbantartsuk. Azonban mivel a karbantartások elvégzése nem a legjobban jövedelmező tevékenység, ezért sok szerelő nem szívesen foglalkozik az általa beszerelt klímák karbantartásával (főleg egy másik cég által beszerelt klíma esetében). Ezért mindenképpen tisztázzuk beszerelés előtt az alábbiakat:
 Vállalja-e a szerelő a klímánk karbantartását, vagy ehhez mást kell majd keresnünk? 
 Hajlandó-e arra, hogy karbantartási szerződést kössünk, amivel garantálja azt, hogy minden évben el fogja végezni a szükséges karbantartásokat? 6. Készülék garancia / Elérhetőség több év múlva

Ha a klímánk garanciaidőn belül elromlik, akkor alapvetően annak a szerelőnek a felelőssége megjavítani a készüléket, aki beszerelte. Azonban szinte napi szinten találkozunk olyan helyzetekkel, amikor a készülék meghibásodik, de a beszerelést végző személy már nem érhető el (befejezte a tevékenységét, külföldre költözött, jogutód nélkül megszűnt, stb.). Ilyen helyzetekben nagyon nehéz más szerelőt találni, hiszen senki sem szívesen foglalkozik egy másik cég által felszerelt klíma javításával, ami időigényes, macerás, és egyáltalán nem jövedelmező. Ezért fontos, hogy végiggondoljuk az alábbiakat:
 A kiválasztott cég jó eséllyel 4-5 év múlva is elérhető lesz, hogy elvégezze az esetleges javításokat?7. Referenciák

 Nézzük végig a kiválasztott szerelő referenciáit (hivatalos weboldal, facebook, google, stb.), melyek segítséget nyújtanak abban, hogy milyen minőségben dolgozik. 


8. Extra költségek

 Az árajánlat tartalmaz-e minden költséget, vagy bizonyos extrák (például a többlet csőhossz) még a szerelés után kerülnek-e majd kiszámlázásra? 


9. ÁFA és számla

Jó, ha megbizonyosodunk róla, hogy a készülékről és a szerelésről is hivatalos, ÁFÁ-s számlát fogunk kapni. Ez azért fontos, mert ha a garanciaidő alatt egy meghibásodás esetén nem tudjuk igazolni a készülék vásárlást és a beszerelést is számlával, akkor az a garancia elvesztéséhez vezethet. 
 Fogok-e kapni a teljes összegről hivatalos ÁFA-s számlát?

 

Egy jó klímaszerelő munkája tehát nem ér véget a telepítéssel, hanem az üzemeltetés, és az esetleges hibák elhárítása is az ő feladata. Vagyis olyan szerelőt válasszunk, aki jó eséllyel évek múlva is gondos gazdája lesz majd a klímánknak!

 

A Klíma Tenkesről itt olvashat bővebben

Ügyfeleink mondták rólunk

Így dolgozunk (referenciák)

 

Kérjen tőlünk ingyenes megoldási javaslatot még ma,
szívesen segítünk!