Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klímaelhelyezési alapelvek

. Sikerült kiválasztani a megfelelő klíma készüléket, de még nem tudja, hogy hol lenne a leginkább optimális az elhelyezése? Alábbiakban ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány fontos szempontra felhívni a figyelmét.

A beltéri egység optimális elhelyezéséhez a következőket szükséges figyelembe venni:

1. Ne fújjon közvetlenül ágyra, kanapéra, ebédlőasztalra, íróasztalra és semmilyen olyan helyre, ahol nap közben rendszeresen hosszasan tartózkodunk. Hűtés üzemmódban különösen kellemetlen, nyaki- váll és hátfájdalom lehet a következménye, de fűtés üzemmódban sem a legkellemesebb a folyamatos levegőmozgás miatt.

2. A beltéri egység és a mennyezet között minimum 10-20 cm helyet szükséges hagyni, hogy a szabad levegőáramlás biztosítva legyen. Ha ajtó fölé kerül elhelyezésre a beltéri egység, akkor az ajtótok felett kb. 40 cm rendelkezésre álló felület szükséges.

3. Ha a klímával fűteni is szeretnénk, akkor nem szerencsés polc vagy szekrény fölé helyezni, mert a készülék a meleg levegőt lefelé tolja ki magából, amit a polcról, szekrényről visszapattanva visszaszívna saját magára, ez pedig a klíma élettartamára és hatásfokára nézve nem kedvező.

4. Ha a berendezés és a belmagasság lehetővé teszi, bevált hely az ajtó vagy ablak fölötti pozíció, mert ott jellemzően sosem lesz útban később sem a klíma.

5. Gyakori elképzelés, hogy 1 készülékkel szolgáljunk ki 2 vagy akár 3 kapcsolódó helyiséget is. Ezzel kapcsolatban fontos alapelv, hogy a radiátorokhoz hasonlóan a beltéri egységek elhelyezése akkor a leghatékonyabb, ha minden klimatizálandó helyiségben van 1-1 külön szabályozható eszköz. Abban az esetben, ha 1 eszközzel több helyiséget szeretnénk hűteni/fűteni, akkor a klímának folyamatosan maximumon kell dolgoznia ahhoz, hogy a beállított hőmérsékletet tartani tudja. Ez a fokozott működés csökkenti a készülék élettartamát. Abban a helyiségben ahol működik ott túlhűt vagy túlfűt, ahová átengedjük, ott pedig lehet, hogy kevés a hatása. Fűtésnél a lábnál hideg áramlik vissza a másik helyiségből, a fejnél pedig kellemetlenül meleg lehet.

6. 35 - 40 m2 vagy annál nagyobb helyiségek esetében 1 db nagyobb, 5-6 kW-os készülék helyett 2 db kisebb, 2-3,5 kW-os készüléket javaslunk elhelyezni, mert ez a megoldás sokkal jobb komfortérzetet biztosít. Míg a nagy teljesítményű készülék közvetlen közelében jelentősen érezhető az erős levegőmozgás (hideg/meleg), két készülékkel azt is megtehetjük, hogy ahol éppen tartózkodunk kikapcsoljuk a klímát és a távolabbi készüléket működtetjük, így közvetetten kapjuk a befújt levegőt.

Megfelelően elhelyezve a készüléket észre sem vesszük, hogy egy klíma működik a helyiségben.


A kültéri egység optimális elhelyezéséhez a következőket szükséges figyelembe venni:

1. Hűtő, fűtő klíma esetében egyaránt igaz, hogy a kültéri egységet nem szabad zárt helyre (pl. padlásra, zárt teraszra) telepíteni, illetve olyan helyre, ahol akadályba ütközne a szabad levegő biztosítása (pl. nyitott, de nagyon szűk terasz padlója).

2. Ha csak hűteni szeretnénk egy klímával, akkor a kültéri egység kerülhet nagyjából a beltéri egységgel azonos magasságba is, de esztétikus lehet talajközelbe helyezni.

3. Figyelembe kell venni a kültéri egység méretét, hogy az ne vegyen el helyet a járdából, kocsibeállóból, vagy ne üssük bele a fejünket.

4. Ha egy klímát tartósan használunk fűtésre, akkor a kültéri egység telepítését mindenképpen javasoljuk talajközelbe (hóhatár fölé) telepíteni, mert fűtés üzemmódban a kültéri egységben keletkezik nagy mennyiségű kondenzvíz, ami távozáskor végig folyna/fagyna a falon (szeles időben fokozottan), de, ha nagyjából 1 m-es magasságba helyezzük, akkor nem károsítja azt. További fontos szempont, hogy a megfagyott kondenzvíz ne okozhasson balesetet (csúszásveszély). Az a legideálisabb, ha a kondenzátum zöld területre, büntetlenül tud elcseppenni.

5. Erkély nélküli panellakások, társasházak esetében, ha a fal nem fúrható meg, az egyetlen mód a kültéri egység elhelyezésére a francia erkélyre, vagy ablak alatti tokra rögzítve egy segédtartóval.

6. Erkélyre helyezve a kültéri egységet egy edénynek alá kell férnie, amiben gyűjteni lehet a cseppvizet.


Mit kell tudni a kültéri és beltéri egység közötti távolságról?

Ha ez a távolság túl rövid, például 1 m, a kültéri rezgését a csövek bevezetik a beltéri egységhez. Ezért, ha van hely, akkor érdemes kicsit messzebb helyezni, és egy ívet hajlítani a klíma csöveiből a kültéri egység mögött, így az felfogja a rezgést.

Az ideális távolság kb 2-3 m a két egység között. Ha hosszabb a távolság, akkor az költségnövelő tényező. Minden klímánál külön fel van tüntetve, hogy hány m csövezési hosszal működtethető, ez lehet akár 40 m is.


Mikor érdemes multi rendszerben gondolkodni?

Akkor beszélünk multi rendszerről, ha 1 kültéri egység több beltéri egységet működtet, ez lehet akár 4-5 beltéri egység is.

A multi rendszerek jellemzően drágábbak, mint a mono (1 kültéri – 1 beltéri) rendszerek, és ha meghibásodik a multi rendszer kültéri egysége, akkor egyik beltéri egységet sem lehet használni.

Ezen okoknál fogva multi rendszer telepítését csak akkor javasoljuk, ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, vagy ha az ügyfél esztétikai okok miatt ragaszkodik az 1 db kültéri egységhez és vállalja ennek költségét és kockázatát.


Mivel a beltéri és kültéri egység optimális elhelyezése nagyon sok körülménytől függ, ezért szívesen ajánljuk figyelmébe ONLINE KLÍMA FELMÉRÉS szolgáltatásunkat, melynek segítségével ingyenesen, gyorsan és kényelmesen kaphat részletes megoldási tervet az Ön igényeire szabva: 

 

Hogyan működik?

1. Készítsen fotókat a klimatizálni kívánt helyiségekről, a megadott szempontok alapján. 
2.
Ha rendelkezésre áll alaprajz az épületről, azt is készítse elő. 
3.
Küldje el nekünk a kért fotókat és alaprajzot a lenti űrlap segítségével. 
4.
Mi rövid időn belül elkészítjük a személyre szabott megoldási javaslatunkat - a képekre és az alaprajzra berajzoljuk a beltéri és kültéri egységek tervezett helyét, így Ön vizuálisan is láthatja a klímák pontos helyét. 
5.
Az Ön által megadott szempontrendszer alapján javaslatot teszünk a készülék típusára vonatkozóan is


A fotókat az alábbi szempontok alapján kérjük elkészíteni: 


1. Készítsen képet a klimatizálni kívánt helyiségről - a helyiség sarkaiból készítve a képet (hogy mindegyik falszakasz jól látható legyen a képen). 
2. Készítsen képet arról a kültéri falszakaszról, ahová a kültéri egységek kerülhetnek (szintén olyan módon, hogy a teljes falszakasz látható legyen).
3. Szkennelje be, vagy fotózza le az alaprajzot. Ha nincs hivatalos alaprajz, akkor egy egyszerű ceruzarajz is tökéletesen megfelelő!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és töltse fel a kért képeket és alaprajzot.  

Az elküldött fotókra berajzoljuk a klíma elhelyezési javaslatunkat és ezzel együtt küldjük az árajánlatunkat is a megadott e-mail címre.