Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klíma használati tippek nyárra

. Nyakunkon a nyár és a hőmérséklet rohamosan közeledik a 30°C felé. A kánikula pedig bizony nagyban meg tudja nehezíteni mindennapjainkat. "Fogyasszunk minél több folyadékot, kapcsoljuk be a ventilátort, és vegyünk pár óránként hűsítő zuhanyt." - halljuk gyakran. Ezek valóban hasznos tanácsok és valamelyest elviselhetőbbé teszik a meleg napokat. Azonban ha tartósabb és igazán kényelmes megoldásra vágyunk, legjobban tesszük ha használjuk légkondicionáló berendezésünket. Ha pedig nincs, fontolóra vesszük, hogy érdemes lenne-e beszereznünk egyet. Mi az amire mindenképp érdemes odafigyelnünk ha klíma tulajdonosok vagyunk? Cikkünkből kiderül.

 

Mire figyeljünk?

 HŐMÉRSÉKLET
Bár a nagy forróság beköszöntével erős késztetést érezhetünk, hogy jól lehűtsük otthonunkat, vagy irodánkat, fontos észben tartanunk, hogy a drasztikus hőmérséklet változtatás rendkívül káros hatással lehet egészségünkre. Ezért ne állítsunk be a kinti levegőhöz képest 7-8 °C-nál hidegebb hőmérsékletet. Ha kint például 33 °C az árnyékban mért hőmérséklet, akkor a 25 °C-os klimatizált levegőt is kellőképpen hűvösnek fogjuk érezni.

Tudta? A tévhitekkel ellentétben a túlságosan hideg hőmérséklet erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a túlságosan meleg.  


 
VENTILÁTOR
Ha csak van rá módunk, a készülék ventilátor-fordulatszámát ne a maximumon működtessük, hanem állítsuk alacsonyabbra a klíma távszabályzójával, vagy okos eszközünk segítségével. Ezáltal elkerülhetjük a hirtelen, nagy légáram okozta megfázást, fejfájást, ízületi fájdalmakat. Kifejezetten fontos ezt megtennünk, ha ismervén magunkat tudjuk, hogy amúgy is érzékenyek vagyunk a huzatra.

Tudta? Sok esetben hasznos lehet, a készülék "túlméretezése", vagyis a nagyobb teljesítményű gép választása. A klíma ilyenkor kisebb légsebesség hatására is képes egyenletesen tartani a beállított hőmérsékletet.


 
LÉGÁRAM IRÁNYA
Sose irányítsuk a légáramot közvetlenül olyan helyre ahol nap közben rendszeresen hosszasan tartózkodunk. Célszerű a készülék helyét már a vásárlás előtt jól átgondolni, és szakember segítségét kérni a lehetséges elhelyezési módokkal kapcsolatban. Egyes klímák már maguk alá is képesek fújni a levegőt. Ez bizonyos kialakításoknál rendkívül kényelmes megoldás lehet.

Tudta? Bizony még házikendvenceink és szobanövényeink sem fogják meghálálni a közvetlen légáramot.  


 
RENDSZERES TISZTÍTÁS
Amennyiben készülékünk nincs évenként karbantartva, bekapcsolásával többet árthatunk mint használunk, ugyanis a klíma rendszeres és szakszerű karbantartásának elhanyagolása különböző légúti megbetegedésekhez vezethet, ezenkívül készülékünk hatékonyságát és élettartamát is csökkentheti.

Tudta? A porszűrők rendszeres tisztítása a felhasználó feladata, kb. 200 üzemóránként. Hogy hogyan lehet elvégezni és miért fontos, arról bővebben ide kattintva olvashat.


 Ha tehát klíma tulajdonosok vagyunk, figyeljünk oda ezekre a javaslatokra, és élvezzük ki az idei szezonban is a berendezés adta lehetőségeket :)

Ha pedig klíma vásárlás előtt állunk, töltsük ki az alábbi űrlapot, és hasznosítsuk a szakember által nyújtott ingyenes "ONLINE FREE" felmérés előnyeit.