Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bemutatkozás

Energiatakarékos megoldások Önért és a környezetünkért!

 

Tekintsünk vissza röviden a kezdetekre! 
1981-ben, ahogy akkor nevezték: kisiparosként kezdtem a vállalkozást a szakmámban, amely finommechanikai műszerész volt. 2000-ben kezdtem foglalkozni komolyabban a klímával, majd 2001-ben vizsgát is tettem ezen a területen.


Miért épp a klíma? 
A globális felmelegedés miatt évről évre nehezebben elviselhetőek a nyarak, ez hozta
magával, hogy a klímaberendezések iránt robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés. Megismerkedve a működési elvvel, derült ki számomra, hogy mennyire komplex és hasznos találmány a klímaberendezés, hiszen a hőszivattyú által nem csak az otthonok hűtését, hanem fűtését, levegőztetését is a lehető leggazdaságosabban és legkörnyezetbarátabb módon tudjuk megoldani.

Gazdaságosság… Összevetve a vegyes tüzeléssel vagy a gázfűtéssel versenyképes lehet árban a klímával történő fűtési mód? 
Mindenképpen. Az ún. H-tarifával a fűtési szezonban (október 15-től április 15-ig) éjszakai (bojler) áramdíjon történik az elszámolás, ami abszolút versenyképessé teszi a hőszivattyús fűtési módot a versenytársakkal szemben. Nem csak a fűtés havi költségei szerények, de a beruházás sem kerül többe, mint kiépíteni a központi fűtést radiátorokkal, csövekkel, gáz ill. vegyes tüzelésű kazánnal. Persze sok függ az épület nagyságától, egyéb adottságaitól, de legfőképpen a megrendelő igényeitől, hiszen klíma már kapható 100.000 Ft-os, de akár 1 millió forintos áron is. Más a műszaki tartalom, a csendesség, a dizájn és a későbbi fűtési költség a különböző típusú, márkájú készülékek esetén. Általában úgy szokott lenni, hogy a prémium kategóriás (és ezért drágább) készülékek a beruházáskor igényelnek nagyobb ráfordítást, viszont hosszú távon a magasabb hatásfok miatt az alacsonyabb fűtési költségekkel meghálálják azt.

Környezettudatosság… Gyakran halljuk úton, útfélen. Számít ez az embereknek? 
A Google AdWords friss analitikája, szerint az elmúlt időszakban közel 70%-a azoknak, akik a Klíma Tenkes weboldalára kattintottak ZÖLD érdeklődésűek. Rengetegen keresnek meg bennünket telefonon és e-mailben egyaránt, ez alapján kijelenthetem, hogy fontos az emberek számára az ökotudatosság, hisz mindenki szeretne a gyermekei, az unokái számára egy élhető bolygót hátrahagyni. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a villamos autók szemben a benzin gázolaj üzemű gépjárművekkel, illetve a napelemek, napkollektorok megjelentek a háztartásokban és tiszta, megújuló energiára alapozva reális alternatívája lett a fosszilis (gáz, szén, fa) tüzelési módoknak. Nem szabad elfelejteni, hogy lakossági szinten ezen a két területen (gépkocsi, fűtés) történik a legnagyobb szén-dioxid kibocsátás. Én személy szerint is hiszek abban, hogy a magánember, az egyén is tehet azért, hogy megóvjuk a Földet, ezért – remélem, nem tűnik kérkedésnek -, büszkeséggel, örömmel mondhatom, hogy a Klíma Tenkes vállalkozásunk Magyarországon elsőként kapta meg a Zéró CO2, azaz karbonsemleges minősítést a klímás vállalkozások közül. Azt gondolom, hogy aki a klímaberendezés mellett teszi le a voksát, nem csak otthona, de globális méretekben a Föld jövőjéért is tett egy lépést.


Forrás: Baranya Press 2017. 01. (Gilbert Csaba)