Olcsó, ZÖLD Fűtés kell

Forrás: KSH

Az energiafelhasználás 75%-át a fűtés teszi ki. Lehetséges ez Önnél is?

Sorrendbe állítottuk a fűtéseket CO2 kibocsátás alapján.

Széndioxid kibocsátás az egyes fűtési módok szerint

Különböző fűtési megoldások CO2 kibocsátása

Vagyis fűtés klímával. A ma ismert leginkább zöld fűtés.

A cél: ZeroCO2

Csökkenő széndioxid kibocsátás, csökkenő rezsi.

Sikeres páros!

A globális túlfogyasztás napja 2017-ben augusztus 2. volt.

Ha a széndioxid kibocsátásunkat csökkentjük, akkor környezetbarát lépést tettünk.

A klímás fűtés feltűnően jó eszköz, ahogyan a különböző fűtési megoldások CO2 kibocsátása diagramon látjuk.

A WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány

a túlfogyasztás világnapjáról ezt közölte 2017-ben: http://wwf.hu/tulfogyasztas

Levegő - levegő hőszivattyú

A levegő-levegő hőszivattyú azt jelenti, hogya kinti levegőből nyeri ki a meleget és a benti levegőbe adja le. Ilyen a hőszivattyús klíma.

A levegő-víz hőszivattyú azt jelenti, hogy levegőből nyeri ki a meleget, és vízbe adja le a meleget. Ilyen jellemzően a radiátoros, a padlófűtéses, fal - mennyezet fűtéses rendszer.

Sorrendbe állítottuk a fűtési megoldásokat fűtési költség alapján is. A legalacsonyabb költségű megoldástól haladunk a legdrágább felé. 

  1. Van napelem, van saját erdő, van ingyen hulladék, termálvíz, szinte ingyen van az energia. Ez a legolcsóbb.
  2. Geotermikus vagy a jó fajta levegő-levegő hőszivattyús (klímás) fűtés (H tarifával)
  3. Levegő-víz hőszivattyús fűtés (H tarifával)
  4. Pellet, faelgázosító kazánok
  5. Vegyes tüzelés (ha piaci áron szerzi be a tüzelőanyagot)
  6. Gáz kondenzációs kazán
  7. Gáz hagyományos kazán
  8. Gáz konvektor
  9. Elektromos hősugárzó, villanyradiátor, és hasonlók

Örüljünk a lecsökkenő fűtési költségeknek is

A fenti felsorolás ugyanannyi meleg előállítására igaz. Miért érdekes ez a gondolat? Azért, mert további jelentős csökkenést érhetünk el, ha csak ott melegítünk, ahol tartózkodunk. A Japánok ebben nagyon ügyesek! Személyi melegítők zsebbe, cipőbe, ruha alá. Ágymelegítők, fűtött ülések, fűtött szőnyegek, papucsok és hasonlók. A központi fűtés olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak. Ott is fűteni, ahol nem vagyok? És akkor is, amikor nem vagyok ott? A takarékos Japánok így gondolkodnak. 

Mi se pazaroljuk az energiát! Jót teszünk a családi költségvetésnek, jót teszünk a környezetünknek, ha kevesbbel is beérjük.

Szigeteljük le az otthonunkat. Ez is jó irány.

Gondoljuk át, tudnánk-e télen egy szobával kevesebbet fűteni. Vagy kettővel. Esetleg többel.

Tudnák-e jó minőségű hőszivattyús klímával olcsón fűteni legalább egy szobában? Mondjuk ahol a legtöbbet tartózkodunk? A többi helyen pedig maradhatna a jelenlegi fűtés.

Mi az, hogy megújuló energia?

Megújuló energiaforrás a nap, a földhő, a fa, az energiafű. Megújul, újra terem.

A szén, a gáz, az olaj nem újul meg. Elfogy.

Megújuló energiaforrást hasznosít a napelem, a napkollektor, a hőszivattyú. Miért? Mert a nap által melegített környezeti levegőből nyeri ki a meleget. 

Értem én, hogy megújuló, és hogy hőszivattyú, de hogyan lesz mínusz 15°C - tól meleg a szobámban?

A kültéri egység beszívja a levegőt mondjuk -15°C-on. Kifújja -19°C-on. Kivesz a levegőből 4 fok meleget. A hőszivattyú összerakosgatja ezeket a 4 fokokat. Egy jobbfajta 3,5 kW-os klíma egy óra alatt úgy 2000 m3 levegőt szív át a kültéri hőcserélőjén. Számoljunk egy kicsit.

2000 m3 x 6 kiloJoule/m3 = 12000 kiloJoule. Ennyi energiát nyer ki egy óra alatt. 

12000 kJoule = 3,3 kWh  fűtő energia belül, -15°C külső hőmérsékletnél.

Ilyen egyszerű.

Mekkora hőszivattyút vegyek?

Ökölszabály szerint egy átlagos szigetelésű szobában 35 W/m3 hőigénnyel számolhatunk. Egy 100 légköbméteres, másképpen kifejezve 30 - 40 m2-es szoba számára tehát 3,5 kWh fűtő teljesítmény kell. Ha egy 3,5 kW-os klíma maximumon működik, akkor ez pont elég. Ha szeretnénk azt, hogy kényelmesebben dolgozzon a klímánk, akkor vegyünk nagyobbat. Meghálálja. Csendesebben dolgozik. Mivel nagyobb a gép "tüdeje", ugyanazt a teljesítményt alacsonyabb fogyasztás mellet adja. Természetesen egy pici hálószobába egy 2,5 kW-os fűtő klíma is elegendő.

Cseppvíz elvezetés

A klímák csepegnek. Nyáron a beltéri egységből folyik a víz, télen a kültéri egység olvasztja le időnként magát. Akkor is folyik a víz, de télen jéggé tud fagyni a kondenzátum. Ez így normális. Ezért vagy biztosítani kell a közvetlen kicsepegést a kültérinél, mindenféle elvezetés nélkül, vagy meg kell fűteni a kondenzátum elvezető csövet. Ki van ennek találva a módja, de érdemes tapasztalt szervizzel szereltetni, mert kevesen rendelkeznek valódi tapasztalattal.

Mi a H tarifa?

H, mint hőszivattyú. Hőszivattyúk számára biztosított kedvezményes áram tarifa.

E.ON területen a nappali áram 2017-ben 37,75 Ft/kWh, a csúcsidőszak díja 43,43 Ft/kWh, a H tarifa 23,54 Ft/kWh.

Naprakész információ: E.ON lakossági áram tarifák.

A H mérő egy új villanyóra. Két érték van a kijelzőjén. Az október 15. és április 15. között fogyaszott áramot külön méri. Az április 16. és október 14. közötti időszakban mért fogyasztást szintén külön méri. Folyamatosan jön rajta az áram, nincs szünet. Nem olyan, mint az "éjszakai" pontosabban a vezérelt áram a bojlernál. Csak az ára egyezik meg vele.

Hogyan lehet 1 kiloWattból 5 kiloWatt? 

A hőszivattyú az áramot arra használja, hogy keringjen a hűtőközeg, forogjon a ventilátor. Nem fűtésre használja az áramot. Akkor mi melegít? A halmazállapot változáshoz sok energia kell. Például 100 °C-os vizet milyen sokáig kell melegíteni, hogy az utolsó cseppig 100°C-os gőzzé váljon. Visszafelé pedig milyen sok energiát ad le, amíg 100 °C-os gőzből 100 °C-os vízzé válik. Fűtéskor a hőszivattyú ezt a fizikai tulajdonságot használja ki. Kint hőt von el a levegőből, bent pedig leadja. Közben megváltozik a halmazállapota. A kompresszor gondoskodik arről, hogy újra megváltozzon a halmazállapota, ha már egyszer behozta a meleget. Olyasmi ez, mint a szorgalmas méhecske. A méhecske nektárt gyüjtöget össze, a hőszivattyú energiát. A méhecske sem magából állítja elő a mézet, hanem összegyűjti. A hőszivattyú sem magából állítja elő a meleget, hanem összegyűjti. A hőszivattyú méhecske 1 kWh energiával gyüjtöget, és 5 kWh "mézecskét" hord össze. 

Válasszon kedvére való fűtő klímát,

és csökkentse a fűtési költségeit, erősítse a környezetbarátok, a takarékosak, a tudatos  döntést hozók táborát! Használja másra az eddig drágább fűtés megtakarítását! Vagy fizesse a megtakarításból a pályázattal elnyerhető 0%-os hitelt. 2017-re még nincs kiírva, de már bejelentették, hogy lesz. 

Jó tanács Energiapartnertől 1. 

Használjon legalább egy jó minőségű hőszivattyús klímát a fűtési szezon kezdetétől a végéig az otthonában, vagy üdülőjében. Nem szükséges egyszerre teljesen átállni. A leggyorsabb megtérülést akkor éri el, ha a fútési teljesítmény úgy egyharmadát klímára állítja át. 30 % kapacitással az éves hőmennyiség 50 %-át meg tudja termelni. A lenti ábra szemléletesen mutatja. Az alsó, sárgával jelölt harmadot a klíma biztosíthatja, ami 50%. 

A kép Pécs meteorolőgiai adatokon alapuló hőszükségletét mutatja órafokban. 

Mit jelent az, hogy órafok? Az órafok egy szorzat. Az óra és fok szorzata. A nevének megfelelően a szorzat egyik tagja az idő - órában kifejezve, a másik tagja a külső és a belső hőmérséklet-különbség fokban kifejezve. Így lesz belőle összeszorozva órafok. A grafikon minden épületre egyformán igaz Pécs környékén. Más szavakkal azt ábrázolja, hogy mikor milyen erősen kell fűteni ezen az éghajlaton.

Részletesen itt olvashat az órafokról: Bausoft 5. Tervezési algoritmus Gépészeti rendszerek.

Jó tanács Energiapartnertől 2.

Ha hőtárolős kályhát használ, ha gáz konvektorja van, ha elavult régi gázkazánja van, vagy netán villanyradiátort használ, akkor elsők között éri meg lecserélni olcsó üzemű, hőszivattyús klímára. 

Jó tanács Energiapartnertől 3. 

Vegye számításba, hogy a klíma mozgatja a levegőt. Kitűnően képes a kapcsolódó helyiségekben is melegíteni, sőt még a padlástérbe is egészen jól érvényesül a földszinten telepített hőszivattyús klíma fűtő hatása. Ez a tapasztalat. Természetesen a megfelelő teljesítmény szükséges. Egy 2,6 kW-os klíma nem fogja a tetöőteret is befűteni.

Jó tanács Energiapartnertől 4. 

Használjon nagyobb klímát! Minél erősebb egy klíma, annál könnyebben melegít. Csendesebb, energiahatékonyabb. Nagyobb a "tüdeje".

Egyik budapesti belvárosi lakásban konvektor cserére szánták rá magukat. A gazdi szeret prórolni. Tanulságos összeállítást írt a fűtéskorszerűsítésről és a választott hőszivattyú típusról. Innen olvasható. Ajánlom.

Vissza a főoldalra.